Bory-vár
Bory-vár

Pályázat – Hogyan legyen várad úgy, hogy nem is te vagy a király?

Nem is gondoltátok volna, hogy egy embernek, aki nem is volt király, vára legyen! Magyarországon mégis van egy vár, amiben soha nem élt király. Ezt a várat Bory-várnak hívják. Ne keress a térképen Bory nevű helységet, mert nincs ilyen. A Bory-várat Bory Jenőről, az építőjéről nevezték el és valójában egy túlméretezett ház. A vár nagy részét egyedül építette fel, és roskadásig töltötte alkotásaival.Hogy kezdődött a Bory-vár története?

1912-ben Bory Jenő megvásárolt egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt, hogy családjával ott tölthesse a nyári szünetet. Folyamatosan kapta az építészeti megbízásokat, melyek az első világháború kitörése miatt elmaradtak, azonban a háború utáni helyreállítások, és újraépítési felkérések során anyagi helyzete megengedte, hogy a hétvégi házat, mint egy művészi alkotást egyre csinosíthassa.

Én magam is elmentem felfedezni ezt a csodálatos várat.

Kirándulás a Bory-várba

Érdekesnek találtam amikor mentünk Székesfehérváron a vár utcájában és a házak egymás mellet sorakoztak, aztán egyszer csak a kis házak közül kibukkant egy vár. Akik szeretnék megfűszerezni a vár átjárását szívesen ajánlom a Bory-vár honlapjáról ingyenes letölthető feladatlapokat, kvízjátékot. Mi is ezt tettük.


A vár csak az tulajdonos festményeivel, szobraival van tele. Elgondolkodtam azon, hogy ő egész életében alkotott, reggeltől estig, minden nap. Mindenhol freskók, szobrok, festmények. Még a saját hálószobájában is volt festmény. Most biztos az a kérdés bolyong benned, hogy hogyan kerül a várba egy hálószoba?! Emlékezz vissza, amikor meséltem, hogy ez végül is egy túlméretezett ház.
Hihetetlen, hogy ilyen sokáig fennáll ez a ház! Igaz, néha a mai építészek is dobnak rá egy-két simítást, de ez akkor is hihetetlen.

Mindenkinek kívánom, hogy jusson el erre a helyre megnézni azt, hogy mit csinált Bory Jenő egész életében!

Köszönöm a figyelmet!

írta: Révhegyi Babett Sára, 11 éves

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*