Márkusfalva

Pályázat – Márkusfalvi vár és kastély

Márkusfalva

Családommal a Szlovák Paradicsomba, a Hernád-völgyébe tartottunk túrázni. Hosszú az út a hegyekig. Odafele megálltunk kicsit Márkusfalván, hogy pihenjünk, sétáljunk és együnk.

Márkusfalva attól volt érdekes a számomra, hogy egy kicsiny településen egy vár és egy kastély is található közel egymáshoz.Márkusfalvi vár

Előbb a várat tekintettük meg. Alig volt szembetűnő, hogy egy vár előtt álltunk. Leginkább azért, mert egy sík területen van. Más várakat elsősorban hegytetőre, jól védhető helyre építették. Ez egy alacsony cseréptetős kő- és téglavár, melynek van 5 kör alakú bástyája. A növényzet eléggé körbenőtte, így teljesen körbejárni is nehéz. A vár formája nem szabályos, ettől is furcsának tűnik.

Mákusfalvi vár

A márkusfalvi vár történetét telefonon néztük meg a helyszínen. Onnét megtudtuk, hogy a tatárjárás során, aki nem tudott idejében elmenekülni a hegyekbe, az áldozatul esett a mongol csapatoknak. Ezért Márkus fia Miklós várat építtetett az általa alapított Márkusfalván. A vár a 13. századtól mindvégig a család birtokában maradt. Az 1600-as évektől az állapota egyre romlott, még tűz is pusztított benne. Ma magánkézben van, ezért nem lehet látogatni. Tulajdonosa, a Máriássy család részben felújíttatta. Egyik szárnyában családi levéltár van.

Mákusfalvi vár

Márkusfalvi kastély

A vártól alig pár 100 méterre található a kastély, mely szépen karbantartott. Az 1600-as években építtette Máriássy Ferenc, mert már kényelmetlennek tartotta a régi várat. A család átköltözött a kastélyba és a várat hagyták pusztulni.

Mákusfalvi kastély

Kívülről hasonló bástyái vannak, mint a várnak.

Mákusfalvi kastély bástyákkal

Parkja kellemes, nem túl nagy.

Mákusfalvi kastély parkja

A kastély látogatható. Bútorkiállítás van benne. A neve, hogy bútorkiállítás nem tűnik érdekesnek, ennek ellenére voltak érdekes tárgyak is kiállítva. Talán a legszebbek a régi hangszerek voltak.

Mákusfalvi kastély kiállítása
Mákusfalvi kastély hangszer kiállítása
Mákusfalvi kastély hangszer kiállítása
Barokk zongora

A látott termek között volt társalgó, főúri hálószoba, díszes koncertterem is. Mind nagyon szépen, drága bútorokkal berendezett.

Márkusfalvi kastély koncerttermének mennyezete

Szerintem érdemes megállni és megnézni a Máriássy épületeket. Kár, hogy idegen országba kerültek. Itt és a Hernád-áttörésnél is sajnáltam, hogy már nem Magyarországhoz tartoznak ezek a szép helyek.

Írta: Szalai Fanni (13 éves)

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Saját képekkel illusztrálva.

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*