Tihanyi Apátság

Pályázat – Tihanyi Apátság múltja a jelenben

A Tihanyi Bencés Apátság a Balaton északi partján fekszik, egy igazán csodálatos városban, amely híres a levenduláról is.

Tihanyi Bencés Apátság

Az Apátság alapítóleveleként ismert oklevélben, melyet I. András király adott ki 1055-ben olvashatjuk az első magyar szókapcsolatot: “feheruuaru rea meneh hodu utu rea!”, ami magyarul ennyit jelent: fehérvárra menő hadi útra.

Tihanyi Apátság alapítóleveleAz apátságról

A templomnak csodálatos mellékoltárait, gyönyörű zongoráját és a szentélyben impozáns főoltárát csodálhatják meg a látogatók.

 
A szentély alatt elénk tárulnak az altemplom folyosói, termei, melyekben kiállítások vannak berendezve, ezek során megismerkedünk a templom és a település titokzatos múltjával.

Pontosan a szentély alatt van I. András királyunk sírja, koporsója. Ő az egyetlen magyar király, akinek nem dúlták fel a sírját, éppen azért, mert ide, Tihanyba volt eltemetve.

I. András sírja

A kiállításokat végig nézve bepillantást nyerünk a földművelés rejtelmeibe (kihangsúlyozva a levendulát, szőlőt) és az állattenyésztés csodáiba (méhészet). Persze a vallási élet sem marad el e téren.

Hogy még jobban a fűszerek és ízek világába repítsenek minket, néhány receptet is kitettek a látogatók számára, mely több nyelven is elérhető volt, nyugodtan mindeki válogathatott belőlük és hazavihette őket emlékbe.

Az altemplom

A kereszténység kiemelkedő szerepet kap az altemplomban elhelyezett kiállításokon.

Altemplom

A legtöbb ember számára az volt a legemlékezetesebb pillanata a látogatás során, amikor ők is leülhettek a megterített asztal mellé fényképezkedni az apátok körébe.

Itt járt az apátságban IV. Károly király és felesége, Zita királyné. Nekik Svájcba kellett menekülniük, ahonnan kétszer is megpróbáltak hazajönni. Másodszori próbálkozásuk is kudarcba fulladt. Ekkor Tihanyban találtak menedéket.Nekünk nagyon tetszett a templom, főleg az altemplom és érdekes kiállításai. Ha valaki a közelében jár, el ne szalassza meglátogatni, mert rengeteg új információt adnak át az érdeklődőknek a kiállítások. Mindenkinek melegen ajánlom!

Készítette: Felszegi Kincső (13 éves)

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*