Fehér Ház

A Fehér Ház

Tudtad, hogy az összes amerikai elnök (Washingtont kivéve) a Fehér Házban élt? A Fehér Ház az amerikai elnök otthona és munkahelye is egyben.

Amikor 1789-ben elhatározták, hogy az Egyesült Államok fővárosa ezentúl Washingtonban lesz, az akkori elnök, George Washington úgy vélte, hogy szükség van egy elnöki rezidenciára. Pályázatot hirdetett, melyet egy fiatal ír bevándorló, James Hoban nyert meg 1792-ben.
Sajnos, amikor George Washington meghalt, az építkezés még mindig nem fejeződött be, így tehát az ötlet megálmodója egyetlen éjszakát sem tölthetett el ebben a házban.Fehér Ház?

A Fehér Ház kezdetben nem is volt fehér. A homokkőből épített falak szürkés, barnás árnyalatúak voltak, később fehérre festették, majd elkezdték fehér házként emlegetni. Theodor Roosevelt volt az az elnök, aki hivatalossá tette ezt az elnevezést, ő használta először a hivatalos iratokon is ezt a kifejezést.

A Fehér Ház első lakói

A Fehér Ház első lakója John Adams volt. A felesége nem szerette ezt a házat, valószínűleg azért, mert még nem volt készen az épület (mindössze 6 szoba volt befejezve). Az ablakok nagy része nem volt még beüvegezve, hanem deszkával takarták el azokat. A ma már elegáns szobák egyikében ők még nagymosást tartottak, valamint a ruháikat szárították.

Thomas Jefferson volt az elnök, amikor 1809-ben végre befejeződött az építkezés, elkészült a ház.

Pusztulás és újjáépítés

1814. augusztus 24-én az épphogy befejezett ház leégett, csak a falak maradtak meg. Az akkori First Lady, Dolley Madison kimentette a tűzből a George Washingtont ábrázoló értékes festményt.
A Fehér Ház az újraépítés után (1817 őszén) szinte teljesen megegyezett a korábbival, de ahogy teltek az évek, az épület lassanként módosult.

Először is, a Fehér Házban eredetileg nem volt vezetékes víz és elektromosság (hiszen ezek még nem is léteztek akkoriban) és nem volt benne kazán sem. 1833-ban, Andrew Jackson elnöksége idején vezették be a vizet. 1848-ban James K. Polk elnök vezette be a gázlámpákat az épületben, addig csak gyertyát és olajlámpát használtak. 1891-ben kapcsolták fel először az elektromos világítást az épületben.

Átépítések

Az 1900-as években elkezdődtek az átalakítások. Az egyik elnök építtetett egy verandát az egyik oldalra, a másik elnök a másik oldalra, Theodor Roosevelt egy egész épületet, a nyugati szárnyat (west wing) építtette meg, mert volt 6 gyermeke, akiknek a hangja zavarta őt a munkájában. Ő pedig egy csendes irodára vágyott, ahol nyugodtan dolgozhatott.

Sok dolog megérett már a felújításra. Harry S. Truman elnöksége alatt egy zongora lába áttört egy mennyezetet, ekkor veszélyessé nyilvánították a házat és megkezdték a felújítást 1948-ban. 1952-ben fejezték be a munkákat.

A Fehér Ház legfontosabb helyisége az Ovális Iroda (Oval Office) a nyugati szárnyban, ahol a legtöbb idejét tölti az elnök.

A történelem szempontjából a Keleti Szoba (East Room) a legjelentősebb.

 • Ebben a szobában található az a Washingtont ábrázoló festmény, amit Mrs. Madison a tűzből kimentett.
 • A polgárháború idején ebben a szobában ütöttek tábort az északiak.
 • A merénylet áldozatául esett Abraham Lincoln teste itt volt felravatalozva, hogy az emberek leróhassák kegyeletüket.
 • Ebben a szobában köszönt el Nixon elnök a munkatársaitól. Itt tartják az elnökök búcsúbáljait is.

Dolgozók a Fehér Házban

Alkalmazottak sokasága intézi a mindennapi teendőket a Fehér Házban. Villany- és vízvezeték-szerelők, komornyikok, szakácsok és a legfontosabbak, a biztonsági őrök. Elnökök jönnek és mennek, de a Fehér Ház alkalmazottai maradnak. Az elnöknek és családjának biztonsága a legfontosabb feladat, ezért rendkívüli események idején, pl más országok vezetőinek látogatásakor, illetve hivatalos vacsorákon, fokozottabb a védelem. A vacsorát általában tánc követi a Keleti Szobában, vagy egy séta a Rózsák Kertjében.

Az első rózsát 1913-ban ültette el az akkori First Lady, Ellen Wilson. Kennedy elnök óta mindig ültetnek egy rózsát a világbajnokok, űrhajósok, vagy akár az év tanára tiszteletére.

A Fehér Ház őrzi a First Lady-k keze nyomát is.

 • Abigail Fillmore nagyon szeretett olvasni, de a Fehér Házban kevésnek találta a könyveket, ő kezdte el gyűjteni ezeket a könyvtár számára.
 • Edith Roosevelt úgy gondolta, hogy nemcsak az elnököknek jár egy portré, a róla készült festmény lett az első a First Ladyk galériájában.
 • Caroline Harrison kezdte el gyűjteni a porcelánt.
 • Jacqueline Kennedy művészi stílusú bútorokkal kezdte berendezni az épületet, valamint ő mutatta meg először a Fehér Házat a közönségnek a televízión keresztül.
 • Pat Nixon már élő látogatásokat is szervezett fogyatékosok számára.

A Fehér Ház két felső emeletén laknak az elnöki családok, ahol rengeteg szoba áll a család és vendégeik rendelkezésére. A szobák némelyike teljesen úgy néz ki, mint egy múzeum, pl a Lincoln-szoba (ezt Lincoln irodaként használta annak idején). Amikor egy új elnöki család költözik az épületbe, a család megnéz egy katalógust a Ház bútorairól és kiválasztja azokat, amiket majd használni szeretne.

Zászló a Fehér Ház tetején

Egy legenda szerint, amikor az elnök otthon tartózkodik a Fehér Házban, egy amerikai zászló lobog az épület tetején. A valóságban azonban már évtizedek óta a nap 24 órájában lobog a zászló a Fehér Ház tetején.

Ünnepek a Fehér Házban

Majdnem minden ünnephez kapcsolódik valamilyen hagyomány a Fehér Házban.

 • Húsvét hétfőn gyerekek sokasága gurítja kanállal a húsvéti tojást.
 • Karácsonykor a Fehér Ház előtt áll az ország karácsonyfája.
 • Hálaadáskor az elnök kér bocsánatot a pulykától – ez a pulyka nem a tálban végzi. (Ezt a hagyományt Lincoln elnök vezette be, mert a fiának volt egy pulykája, amit meg akartak menteni a sütéstől.)
 • Sok éven keresztül az év első napján látogatói napot tartottak, mindenki bemehetett a Fehér Házba körülnézni. Ezt a szokást 1932-ben szüntették meg a nagy tömeg miatt.

Napjainkban is meg lehet nézni a Fehér Házat, de ehhez előre kell időpontot foglalni, és csak a ház bizonyos részeit mutatják meg a látogatóknak. Valószínűleg nem fogsz találkozni az elnökkel, de sosem lehet tudni…
Levelek ezreit fogadják minden nap a Fehér Házban, amit gyerekek írnak. Válaszul általában egy fényképet küldenek, a gyerekek levelét pedig megőrzik a levéltárukban. Tehát ha írsz egy levelet a Fehér Háznak, a leveled a történelem részévé válik!

A Fehér Ház számokban:

 • 132 szoba
 • 147 ablak
 • 412 ajtó
 • 35 fürdőszoba
 • 8 lépcsőház
 • 12 kémény
 • 28 kandalló
 • A festéshez 570 gallon (kb. 2158 l) fehér festék.

A Fehér Ház címe:
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, DC 20500

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*