Koronázási Szertartásjáték – II. ANDRÁS – Csillaghullásban álmodó

Koronázási Szertartásjáték – II. ANDRÁS – Csillaghullásban álmodó

Különleges szabadtéri előadás, liturgikus királylegenda, mely Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen kerül bemutatásra (z egykori Nagyboldogasszony Bazilika helyén, a10 részesre tervezett szertartásjáték-sorozat része, melynek eddigi darabjai Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla és III. Béla után idén az Árpád-ház egyik legismertebb, s leghosszabb ideig uralkodó királya II. András (1176 – 1235) koronázási szertartását és életét viszik színre. Következő években várható szertartásjátékok: IV. Béla, Kun László és III. András életét mutatják majd be.

 

A 3 cselekményszál

A történet 3 szálon fut: Az első eseményszál II. András felesége, meráni Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta. A másik az Aranybulla kiadása, ami a Magna Charta után az első igazi európai alkotmánynak nevezhető. A harmadik pedig, Szent Erzsébettel való apa-lánya kapcsolat. E három fontos tematika képezi az idei szertartásjáték történetének gerincét.

Érdekessége a darabnak

A Vörösmarty Színház a Rákóczi Szövetséggel történő együttműködés eredményeként idén létrehoztak egy történelmi tábort, amelyben határon túli fiatalok II. Andrással és korával foglalkoznak, az előadásban pedig ők lesznek a színpadi játék statisztái.

A székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok (bővebben) keretein belül szemlélhetjük meg az előadást. A helyszínre haladva megtekinthetjük a fényjátékot, melyet esténként a Ciszter-templom és a Rendház homlokzatára vetítenek. II. András életének legfőbb mozzanatait láthatjuk történelmi képregényként. A Fő utcán pedig az Árpád-házi uralkodókat és családtagjaikat megszemélyesítő, immár 19, közel öt méter magas óriásbábbal találkozhatunk, melyek a darabban is megjelennek.

 

A jegyek 1700 Ft-tól 3500 Ft-ig kaphatók.

 

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*