timeline évszámtanulás

Hogyan tanulj évszámokat? – Timeline játékkal

Ismét egy játék, amivel megkönnyítheted a történelemtanulást. A Timeline, vagyis idővonal játék az évszámok megjegyzésében nyújt segítséget. Vehetsz a boltban, vagy készíthetsz magadnak. Ha még nem ismered, érdemes kipróbálni, mert kiváló oktatójáték és jó szórakozás.A bolti Timeline

Többféle csomag közül választhatsz: a történelemtől a zenén át a filmekig. A történelem tanulásához akarsz játékot használni? Akkor válaszd a Timeline – Történelmi események című változatot.

A csomagban 110 kártya, azaz 110 esemény várja, hogy megfelelő sorrendbe rakjátok. Mindenki a saját kártyáit próbálja elhelyezni a már meglévő kártyák közé. Ha jól tudod, hogy hova kerüljön a kezedben lévő eseménykártya, akkor berakhatod a sorba. Mire minden kártyának megtaláljátok a helyét egy szép hosszú timeline, azaz idővonal alakul ki az asztalon a kártyákból.

A játék szabályait itt olvashatod, valamint megnézheted a videóban is (csak az első 2 percet!).

A bolti Timeline hátrányai

  • Mivel nem magyarok készítették a kártyát, magyar eseményt nem találsz a kártyákon.
  • Nagyon sok olyan esemény szerepel a játékban, ami a tankönyvekben egyáltalán nem. Nem tananyag. (Például: Casanova szökése a börtönből, a kosárlabda feltalálása, a postabélyeg feltalálása)
  • A magyar jelölésben megszokott Kr. e/Kr. u nem jelenik meg a kártyákon. Helyette pl -776, illetve 1789 látható.

Készíts magad eseménykártyákat!

Jobban jársz, ha saját kártyapaklit készítesz! Attól függően, hogy mennyire vagy kreatív, lehetnek telerajzolt, képes csodák a kártyák, de a célnak megfelel egy egyszerű feliratot tartalmazó kártya is. Az általad készített kártyának az lesz a nagy előnye, hogy pont azokkal az évszámokkal fogsz tudni játszani, amiket a suliban kérdeznek, tehát mindent meg tudsz vele tanulni, ami a számonkérésre kell! Ráadásul így mindig bővíthető is a kártyapakli, egyre hosszabb idővonalat tudtok kirakni egy-egy játék során! Már csak társaságról kell gondoskodni!

Tippek a készítéshez:
Névjegy-sablont, vagy egy táblázatot használva készítsd el a kártyákat (lehet egyszerűen Wordben is), nyomtasd ki, majd lamináld a lapokat. A sablont tedd el jól, hogy bármikor készíthess ugyanolyan méretű kártyákat!
Figyelj, hogy a kártya egyik oldalára csak az eseményt írd fel, a másik oldalára írd hozzá az évszámot is! Amikor játékra kerül a sor, az évszám nélküli oldalt kell nézni és tippelni, hogy az asztalra már letett kártyákon található eseményekhez képest ez az esemény előbb, vagy később volt. Ezután lehet ellenőrizni a lap másik oldalán olvasható évszámmal, hogy jó volt-e a tipp!

További játékos ötletek a történelem tanulásához még:
Dobble-kártyával
Fidget spinnerrel
Papírgurigával

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*