Szólások, közmondások történelemórán

Biztos felmerül benned a kérdés, mire jók a közmondások történelemórán, hiszen a szólások, közmondások a magyar tantárgy témakörébe tartoznak. Pedig beemelve más óra keretei közé, érdekessé tehetik a tanórát. Motiválni, szórakoztatni lehet velük és segítenek a figyelem fenntartásában. Most megmutatok egy lehetőséget, hogyan építheted be a közmondásokat a történelemórádba.Az óra elején egy játékos feladattal motiváld a tanulókat, méghozzá azzal, hogy minél több szólás, közmondás hangozzék el a 45 percben, természetesen az aktuális témának megfelelően.

 • Ehhez te is készülj a leckéhez illeszkedő közmondásokkal. Pédák Hunyadi Mátyás témához:
  – Mátyás király nehéz fába vágta a fejszéjét, mikor fiát, Corvin Jánost akarta elismertetni a főurakkal.
  – Mátyás nem addig nyújtózkodott, ameddig a takarója ért, mikor a Német-római császári cím megszerzésére tett kísérletet.
  – Mátyás nem verte a fogához a garast, mikor a művészetek pártolásáról volt szó.
  Már az órát is egy szólással érdemes kezdeni a házi feladat ellenőrzése során: pl. Aki nem dolgozik, ne is egyék.
  Amikor egy közmondás elhangzik, a tanulóknak egy egyezményes jelet kell mutatniuk, hallatniuk (pl. csettintés). Minden csettintés alkalmával a diákok arca felderül az apró, üdítő játék hatására.
 • Nem csak te, mint tanár mondhatsz szólásokat, hanem kérd meg a diákokat is, hogy próbáljanak az óra anyagához minél több közmondással hozzászólni, illetve a válaszaikba is igyekezzenek beilleszteni egyet-egyet. Igen vicces megjegyzések születhetnek belőle és végre kulturált mederbe kerülnek az órai beszólások. Lehet pontozni is, hogy ki tud a legtöbb, jól odavágó közmondáddal előrukkolni. Nem csak a jó a törisek indulnak eséllyel ebben a versenyben. Aki sokat ügyeskedett, akár jutalmat is kaphat.

Eredménye:

 • Az óra jó hangulatban telik.
 • Figyelem nem lankad.
 • Kevesebb fegyelmezés.
 • Magyartanár hálája 🙂 .
 • Készülés a középiskolai felvételire

Bármely tantárgy során jól alkalmazható.
Ha elakadtál, milyen közmondás illene a témához, keresd meg ezen az oldalon: MAGYAR Szólások & Közmondások.

Történelmi eredetű közmondásokat és azok történelmi hátterét megtalálhatod korszakonként lebontva a következő oldalakon:

Jó szórakozást és eredményes történelem tanulást!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*