töritanulás

Hogyan tanulj történelmet? – tippek tanuláshoz

Ha még csak most kezded a történelemtanulást, még nem biztos, hogy minden fontos dolgot meg tudsz jegyezni. Lehet, hogy még most keresed a legjobb módszereket ahhoz, hogy könnyen megtanuld a történelmet úgy, hogy még az iskolában is emlékezz majd rá! Nézz körül a honlapunkon, már eddig is mutattunk sok-sok ötletet a tanuláshoz, de ebben a cikkben is javaslunk néhány módszert.

1. Események összekapcsolása, időrendbe rendezése

A történelem egymást követő eseményekről szól, tehát a helyes sorrend nagyon fontos. Ha szoktál készíteni jegyzeteket, kártyákat, gondolattérképeket, akkor figyelj oda, hogy időrendbe rendezd azokat. Dolgozatra, felelésre készülve, átlapozhatod a készletedet, és láthatod, hogy melyik esemény melyikkel függ össze. Melyik volt előbb, melyik később.Magolás helyett segíthet, ha megpróbálod magadban összekötni az eseményeket, évszámokat, személyeket, helyeket, tényeket. Próbáld meg ezeket logikusan összekapcsolni, ehhez érdemes gondolattérképet készíteni, hasznos lesz a tanulásnál!

2. Fontos adatok megjegyzése kártyákkal

A történelemdolgozatokban pontos dátumokat, helyszíneket és neveket kérnek majd tőled. Ez azt jelenti, hogy nagyon jó emlékezőtehetség kell a tanuláshoz. Ehhez a tanulókártya egy nagyon jó eszköz.
Készíts kártyákat minden leckénél: évszám-, fogalom-, személy-, esemény- és helyszínkártyát! Mire a fejezet végéhez érsz, már egész kis készleted lehet a kártyákból! Tanuláskor haladj kártyáról kártyára! Húzz egyet, ellenőrizd, hogy tudod-e! Ha évszámkártyát húztál, tudod-e mi történt akkor. Ha helyszínt, mi történt ott. Ha fogalomkártyát, próbáld meg saját szavaiddal elmondani, mit jelent az a szó.
A kártyákat használva biztosan végignézed mindegyik kérdést, ellenőrzöd is a tudásodat. Ha még képekkel is illusztrálod a kártyákat, a megjegyzésük is sokkal könnyebben fog menni!
Az ismétlések száma hozza meg az eredményt. Ezért fontos, hogy többször játszd végig! Azokat a kártyákat se vedd ki a pakliból, amelyekre egyszer már tudtad a választ, mivel az emléklehívás többszöri megismétlése is fontos a maradandó rögzítéséhez.

3. Egy új nézőpont

Mivel a töri dolgozatokhoz nagyon sok tanulásra van szükség, fontos, hogy teszteld magad a számonkérés előtt. Erre a célra nagyon jók lehetnek a kvízek. Úgy is lehet, hogy magadnak készítesz, de általában sokat segít, ha az egyik barátod írja meg, hogy más nézőpontból is lásd az eseményeket. Te pedig készíts a barátodnak egy kvízt! Mire összeállítod a feladatokat, te is megtanulod mindegyik kérdésre a választ. A kérdéseid a barátod számára jelentenek új nézőpontot!

4. Készíts a jegyzeteidből táblákat

Bár nem a dolgozathoz fogod puskázásra használni, nagyon hasznos rövid összefoglaló táblákat írni. (Nem kell nagy dologra gondolni, max A5 méretű lapok pont megfelelnek.) Ahelyett, hogy egész mondatokat, és fölösleges szavakat tanulnál, így csak a lényeg marad meg.
Ezekre a táblákra ne csak egy évszámot, vagy egy eseményt írj fel, ezekre írj gondolattérképeket, vázlatokat! Ha dolgozatra, felelésre készülsz, ezekkel a lapokkal gyorsan át tudod venni a legfontosabb adatokat, összefüggéseket. Amíg gyakorolsz, addig is sokat segítenek a rövid jegyzetek, témazárók előtt pedig megkönnyítik a felelevenítést.

5. Tanulj történelmet társasjátékkal!

Ha felelésre, dolgozatírásra készülsz, akkor a fenti módszereket vedd fontolóra, ne ezt!
Ha annyira szereted a történelmet, hogy még a szabadidődben is szívesen foglalkozol vele, akkor jusson eszedbe, hogy tanulni lehet bármikor, még játék közben is! Egy ráérős délután, egy hosszú téli estén, egy iskolai szünidő során. Játszva a legkönnyebb tanulni. Nézd meg a társasjátékokat a neten, vagy a boltokban és válassz olyan játékot, amivel szívesen játszanál, közben észrevétlenül is tanulni fogsz!
A boltokban kapható több olyan játék is, ami a magyar történelem egy időszakáról szól (Korona és kard, 7 magyar, Pesti srácok, stb), és rengeteg olyan játékot is találsz, ami a világtörténelem legfontosabb eseményeit foglalja össze (Brain box – világtörténelem, Timeline – történelmi események, stb).

Hatékony módszerek a történelem sikeres tanulásához

Eljött az ideje a történelem témazárónak!

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Kép: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*